Doi dintre cei mai mari furnizori de produse petroliere din Moldova, Lukoil și Tirexpetrol au majorat prețurile la benzină și motorină cu 60 de bani și respectiv 1,10 lei, scrie 2×2 cu referire la today.md. 

Astfel, Lukoil vinde un litru de benzină cu cifra octanică A95 cu 16,37 lei, iar un litru de motorină 14,17 lei. La Tirexpetrol un litru de benzină costă 16,40 lei, iar litru de motorină 14,10 lei.

Petroliștii justifică scumpirea carburanților ca urmare a deprecierii leului față de dolarul american ceea ce a influențat prețurile de import.

În dimineața zilei de astăzi, premierul Pavel Filip declara într-un comunicat de presă că a solicitat demararea, în regim de urgentă, a unei dezbateri publice pe aceasta temă, cu implicarea companiilor din domeniu şi a societăţii civile pentru a clarifica, transparent, validitatea argumentelor invocate de petroliști, precum şi oportunitatea economică a creşterii preţurilor în prezent.

Filip solicită Autorității o serie de clarificări care vizează aplicarea legislației în vigoare, cu privire la prețurile operate în acest domeniu. ”În contextul modificării legii privind piața produselor petroliere, , ANRE urma să stabilească prețurile plafon la produsele petroliere în baza unei noi metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aș dori să știu dacă și în ce mod a fost stabilit acest plafon și cum va afecta el prețul carburanților. Pentru Executiv aceste date sunt vitale, având în vedere că prețul carburanților este, de cele mai multe ori, direct relaționat cu multe alte produse, printre care și produsele de primă necesitate pentru populație”, se arată în scrisoarea adresată ANRE.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume