Andrei Arîcu este tânărul de 18 ani ce oferă o nouă culoare vechiului oraș din piatră albă. Zonele turistice, clădirile părăsite pot fi admirate printr-un singur clic de aparat și o multitudine de culori specifice anilor 80-90.

-Andrei, de unde a apărut atracția față de lumea fotografică?

Atracția față de fotografie a apărut încă de când eram copil, cum în fiecare familie posibil se găsea un fotoaparat, păi uite și eu am avut o asemenea vechitură cu care fotografiam orice ce îmi părea pe atunci interesant iar acum îmi pare absurd, însă spre bucuria mea, s-a defectat și părinții, observând că sunt pasionat de fotografie, mi-au procurat un fotoaparat mai profesional și, de atunci, am început hobby-ul dat, ce acum a devenit și un job pentru un portal de știri.

-Cât timp ți-a luat pentru implimentarea proiectului ,,Amazing Chișinău’’?

Nu mi-a luat mult timp să îl creez, dar mai mult timp să îl dezvolt, a apărut ca o idee năstrușnică. Navigam pe internet și vedeam fotografiile anilor 80-90 cum a fost orașul Chișinău, după care mergeam prin oraș și le căutam, la început plasam două fotografii, adică trecutul și prezentul până când am descoperit pe unul dintre cei mai renumiți fotografi, unde el la fel colecta fotografii mai vechi cu cele noi, însă le contopea una peste alta. Această metodă am preluat-o și eu de la el și am observat că oamenii își aduc aminte cu zâmbetul pe buze despre timpurile de atunci. În acest fel, Amazing Chișinău a recăpătat un aer prospăt și mulți din abonații site-ului apreciază această combinație de fotografie.

-Cine se află în spatele proiectului, ești doar tu sau și alte persone?

La început eram un grup de persoane, după care mulți au plecat să își continue studiile în alte țări ceea ce a rezultat un nou flux de oameni, dar de obicei mă ocup singur de el. Anul acesta proiectul este în mod pasiv pe o scurtă perioadă de timp, am renunțat căci am avut examenele de bacalaureat de aceea îl voi relua după susținerea lor și voi aduna un personal mai mare, însă, așa cum fiecare proiect are nevoie de finanțare, noi încă suntem și în căutarea unui nou parteneriat.

sursă foto: facebook.com via Andrei Arîcu
sursă foto: facebook.com via Andrei Arîcu

-Ce te motivează să continui acest proiect, căci cunoaștem că are mai mult de doi ani?

Probabil că mai mult mă motivează starea actuală a mun. Chișinău și indiferența totală a locuitorilor acestuia, pot spune că sunt într-o stare de hibernare și oamenii nu prețuiesc ceea ce au. Ei se bucură de monumentele turistice din Praga, Germania sau orice altă țară, pe când în R. Moldova sunt monumente și case turistice la fel de frumoase, dar care necesită o restaurare totală.

-Crezi că te vei dezice de proiectul Amazing Chișinău?

Nu cred că voi face asta din simplul motiv că acest proiect a fost creat cu plăcere față de orașul Chișinău. Mai necesită unele procese de renovare, dar acum la moment spun ferm că Amazing Chișinău nu este doar un proiect, dar și o parte al sufletului meu.

-Ce mesaj ai putea transmite cititorilor 2×2.md?

Probabil unul din lucrurile mărunte la care pot contribui toți, este să păstreze și să participe la renovarea acestui oraș din piatră albă, căci tot noi și generațiile viitoare vom avea parte de el.

Pentru mai multe informații și fotografii despre proiectul „Amazing Chișinău”, accesați aici.

sursă foto: facebook.com via Andrei Arîcu
sursă foto: facebook.com via Andrei Arîcu

 

Interviu realizat de Igor Grițco

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume