Acasă Noutăți ( Vox) Ce înseamnă independența în ochii tinerilor?

( Vox) Ce înseamnă independența în ochii tinerilor?

sursă foto: www.trm.md

Cu 25 de ani în urmă, atunci cînd a avut loc trezirea conștiinței naționale, Republica Moldova a devenit un stat independent. Chiar dacă întreg procesul de susținere a democratizării a pornit mult mai devreme, Independența Republicii Moldova a fost declarată la data de 27 august 1991.

La 25 de ani de la proclamarea independenței, tinerii din Republica Moldova pun la îndoială acest statut de stat independent. Ce ar însemna de fapt independența în ochii tinerilor? În ochii celor care nu au trăit în perioada represiunilor regimului sovietic, dar care încă simt gustul amar al acestuia? Mai mulți tineri au încercat să răspundă la această întrebare.

Ghenadie Sîrbu

   –   Independența este capacitatea unui stat de a fi liber  în deciziile sale, de a fi suveran în toate domeniile începînd cu domeniul politic și terminînd cu cel energetic. Republica Moldova nici pe departe nu poate fi numită un stat independent, decît doar pe foaie. Ce fel de stat independent cînd nici legea supremă a unui stat, Constitutia, nu doar că nu este respectată, dar mai este și gresită. Chiar în primul articol se vorbește despre Moldova ca despre un stat suveran și independent, unitar și indivizibil (da da, de Transnistria s-a uitat), ce fel de statut de stat independent dacă pînă acum armata rusă este prezentă pe malurile Nistrului și ca să ajungi în satul bunicii, nu pe partea stîngă, dar pe partea dreaptă a Nistrului trebuie să treci un post vamal, care te obligă să te oprești, tu, în țara ta natală  și la cerința ofițerilor ruși să le mai și prezinți documente, la tine în țară. Acest lucru mă afectează pe mine cel mai mult, deoarece mă confrunt mai des cu această situație, dar mai sunt 1001 de motive care pun la îndoială independența acestui stat, independența rămîne a fi scrisă doar pe o foaie care stă prafuită.

Tatiana Țurcan

  –   Republica Moldova este un stat independent, eu așa vreau sa cred. Oamenii sunt liberi să aleagă, au drepturi egale și o mulțime de posibilități de a fi independenți din punct de vedere economic, măcar. Am început să cred că avem cu ce, dar nu avem cu cine. Desigur că mai sunt multe de făcut pentru a ajunge și un stat prosper, astfel încît oamenii să fie mîndri de naționalitatea lor. Păunescu spunea: ”Cine iese ultimul e rugat să stingă și lumina”. Independența ne-a deschis multe uși, poate prea multe, iar acest lucru ne-a dezbinat ca și popor, am uitat ce înseamnă ”a fi integru” în propria țară și de multe ori, preferăm să ne constrium viitorul pe alte meleaguri. Cu naivitatea unei tinere optimiste, aș vrea să cred că Independența e un vis realizat, iar cu această ocazie îi spun Moldovei la mulți ani și să crești mare, să crești nu prin lume, dar aici, acasă.

Adrian Babii

  –   Independența unui stat este atunci cînd cetățenii acestei țări se simt în siguranță. Siguranță din toate punctele de vedere, în primul rînd economic, însă lumea fuge din țară fiindcă nu le ajung bani să trăiască. Siguranța politică, atunci cînd statul, dar și cetățenii urmăresc ca cei de la cîrma țării să-și facă datoria și dacă sunt incompetenți sau și mai rău, hoți, trebuie să fie înlocuiți imediat cu alții mai buni. Siguranță socială, atunci cînd cetățenii nu se tem de poliție mai tare ca de infractori, iar de medici mai tare ca de boală și nu în ultimul rînd siguranță militară, dar atunci cînd ai trupe străine pe teritoriul tău deja de 25 de ani, nici despre asta nu se poate vorbi.

Dorina Nigai

  –   Independența înseamnă pace și stabilitate, ceea ce la noi din păcate nu este. Avem mult de lucru pînă să ne numim în totalitate ”o țară independentă”. Cred că după cuvîntul ”independență” stă în primul rînd siguranța și liniștea. Independența înseamnă un grad scăzut de migrare, o țară plină de tineri, o țară în care se investește deplin în viitor.

Nicu Munteanu

   –  Independența înseamnă un stat în care poporul are voce, știe ce dorește și nu se lasă manipulat de oricine. Republica Moldova nu este un stat independent, deoarece începînd cu vechiurile timpuri aceasta a fost influențată de două puteri: Rusia și România. Acest fapt are un impact direct asupra vieții cotidiene de astăzi, ce se întîlnește în comportamentul multor cetățeni, astfel ei își pierd rațiunea.

Corina Bernevec

    –  Independența în sine presupune aptitudinea unei personae sau stat de a-și purta singur de grijă. Cînd un om se consider independent? Doar în momentul în care acesta nu mai cere bani de la părinți, atunci cînd își exprimă liber opinia și mai ales cînd ia o decizie pe cont propriu, asumîndu-și riscurile și beneficiile. Republica Moldova este un stat suveran pe hîrtie. Moldova este un stat independent în cuvinte. Moldova are pretenția de stat suveran și mai mult decît atît, aceasta are calitățile și condițiile necesare să trăiască pe cont propriu. Dar Republica Moldova continuă să împrumute bani și să asculte sfatui de la ”părinții divorțați”.

Stagiar: Mihaela Botnari

Comentarii

comentarii

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume