Acasă Interviuri Olesea Fus: „Statisticile bibliotecilor școlare și publice spun că mai mult citesc...

Olesea Fus: „Statisticile bibliotecilor școlare și publice spun că mai mult citesc copiii”

În această săptămîna a lunii Septembrie, în școlile din Republica Moldova s-a sărbătorit Săptămîna Cărții. Cartea are un rol deosebit în viața tuturor, iar un promotor al cărții este bibliotecarul.

Olesea Fus este bibliotecară în cadrul școlii primare ”Anatol Popovici” din Chișinău. Ce înseamnă profesia de bibliotecar; ce rol are cartea azi și cît de mult citesc copii azi aflați în interviul ce urmează.

Ce implică profesia de bibliotecar?

  • Această profesie este una din cele mai frumoase meserii. Profesia de bibliotecar presupune ordine, dorința de formare continuă și transmiterea informației către public, dar și dragostea de oameni și de a încerca să schimbi ceva în viața lor.

 Cît de importantă este relația unui bibliotecar cu cititorul?

  • Relația dintre bibliotecar și cititor are o importanță destul de mare. Bibliotecarul întreține mereu un dialog cu cititorul. Cel mai important este primul contact, deoarece acesta contribuie la fixarea imaginii bibliotecii în spiritul noului cititor. Pentru o bună colaborare, bibliotecarul trebuie să dea dovadă de tact, să cunoască psihologia cititorului, să fie mereu disponibil pentru un cititor.

Mai vin copii la bibliotecă?

  • Vin. Pot spune ferm că picii simt un gust sporit față de lectură. Copilașii au o concurență între ei, cine și cîte cărți au citit. Formularele sunt completate cu fel de fel de povești, nuvele, basme. Nu pot să mă plîng, fiindcă nu trece nici o zi fără să ma viziteze cîțiva pici. Cu mare regret însă, colegele din alte biblioteci se plîng că elevii, mai ales din cei mai mari, trec tot mai rar pe la bibliotecă. Nu știu, poate au nevoie de o motivație…

Cum credeți, ce anume îi motivează pe copii să vină la bibliotecă ?

  • Eu cred că copii sunt atrași de informațiile prezentate într-un mod colorat și atractiv, de un bibliotecar binedispus și primitor. Implicarea elevilor în diferite activități, cum ar fi, micii actorii, audierea poveștilor la casetofon, vizionarea poveștilor, concursuri, ceaiul de la ora 15:00, întîlniri cu scriitori. Prima bibliotecă în viața unui copil este biblioteca școlii. Pentru prima dată pașesc în această împărăție a cărților, care îi va familiariza cu lumea fascinanță a literaturii.

Cine citește mai mult, un copil sau un adult?

  • Statisticile bibliotecilor școlare și publice spun că mai mult citesc copii. Adulții se folosesc mai mult de internet. E bine că există și că a progresat tehnologia informațională, dar cu părere de rău din acest motiv, cartea rămîne undeva în umbră.

Există diferențe dintre atunci și acum?

  • Există. Atunci era un număr mai mare de biblioteci publice. Acest fenomen este simțit mai mult în satele Moldovei. Înainte foarte puțină lume avea acces la internet, astfel cărțile erau ideale pentru mic și mare, de la profesor pînă la plugar. Răsfoind fila vieții, îmi amintesc cum mergeam cu mama sau bunica la biblioteca din sat pentru a împrumuta cărți, iar cînd venea seara sau în timpul zilei, citeam împreună.

Care este viitorul cărții în Republica Moldova?

  • Nu pot da un răspuns exact și nu cred ca o poate face cineva. Însă noi, bibliotecarii, educatorii, învățătorii avem misiunea de trezi interesul tuturor față de carte, să îi îndrumăm spre acest izvor al cunoștințelor. Vreau ca ei să înțeleagă că internetul are un rol important în viața fiecăruia, însă trebuie să oferim cărții locul cuvenit, pentru că datorită ei devenim oameni cu adevărat culți.

Material realizat de Botnari Mihaela

Comentarii

comentarii

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume