Mirela Lungu este studentă a Facultății de Relații Internaționale și Științe Administrative și face parte din AIESEC din toamna anului 2013. În vara anului 2015 aceasta și-a început activitatea ca președinte AIESEC. Mirela este ferm convinsă că Moldova este o țară cu oportunități.
Mirela, ce înseamnă pentru tine AIESEC?
AIESEC poate deveni spațiu pentru dezvoltare, pentru descoperire de sine, pentru creștere profesională și personală. Poate deveni ceea de ce ai nevoie tu, și face asta prin oferirea experiențelor practice pentru leadership development. AIESEC mi-a oferit mie ceea ce căutam mult timp, și anume, stabilirea valorilor personale care sunt absolut tangente cu cele pe care le are această organizație extraordinară. Până la AIESEC, eu știam că trăiesc anumite valori, dar aici am reușit să le definesc, ceea ce este foarte important pentru creștere.
Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului ?
Domeniul îmi este cunoscut din clasele liceale. Îmi amintesc cum pregăteam programe artistice, pentru că eram clasă cu profil de arte (teatru, muzică și arte plastice), și mergeam la case de copii, aziluri de bătrâni și încercam să le aducem zâmbete pe buze și să le oferim din energia noastră. Mai aproape de voluntariat și tineret am devenit în anii de studenție când am decis să aplic în AIESEC.
Care este rolul voluntariatului în dezvoltarea profesională și personală a tinerilor?
Voluntariatul este un foarte sigur punct de start pentru ambele tipuri, dezvoltarea profesională și personală a tinerilor. Tinerilor voluntariatul le oferă spațiu pentru a crește, de asemenea, îi face mai empatici față de necesitățile celorlalți, trezește responsabilitatea socială, care niciodată nu mai poate fi cumva inhibată. Cei care fac voluntariat când sunt tineri, mereu își îndreaptă activitatea spre ceva ce aduce impact pozitiv în societate. E o cultură sănătoasă care oferă speranță societății noastre.
În ce moment ai decis că-ţi doreşti să fii mai mult decît un simplu membru şi care a fost factorul determinant în luarea deciziei de a candida pentru o funcţie superioară?
În momentul în care am intrat în organizație și am văzut echipa de conducere în față, mi-am promis că voi sta și eu acolo. Mereu am avut ambiția și curajul să ies din mulțime, să contribui la ceva. Sincer, asta a fost uneori egoistic, pentru că sunt arhetipul care are nevoie să fie mereu în centrul atenției, dar dacă asta a dus la lucruri bune, de ce să n-o folosesc drept motivație? Ăsta a fost motivul cu care inițial priveam această decizie, ca mai apoi prioritar să fie aportul pe care-l voi aduce organizației având încrederea că pot contribui la crearea a ceva mai bun, mai măreț.
În vara acestui an expiră mandatul tău, ce sfaturi ai pentru următorul președinte AIESEC reieșind din experiența ta?
Eu am multe sfaturi pentru mine, multe sfaturi pentru ea și întreaga echipă acuma. Important e, ca președinte, să nu te pierzi pe tine în tot amalgamul ăsta de evenimente și oameni care roiesc în jurul tău. De multe ori, uiți de tine pentru că, oarecum, crezi că există lucruri mai importante de făcut pentru moment decât să analizezi ce se-ntâmplă în interiorul tău. Asta nu duce la bine pentru tine, pentru echipă, pentru organizație. Deci, ai grijă!
Cum îi convingeți pe tineri să facă voluntariat?
Punctăm cele mai importante beneficii pe care le oferă organizația noastră. Pentru fiecare tânăr beneficiile pot apărea în diferită ordine sau diferit număr. Pentru unii este importantă experiența de lucru ce-o pot obține, ca să se poată angaja mai ușor, pentru alții principalul e dezvoltarea sau experiența internațională. Deci, important e să descoperi de ce are nevoie și să-i demonstrezi că asta se poate întâmpla prin voluntariat.
Cum îţi imaginezi viitorul tău în Republica Moldova?
Frumos! Cariera mea va fi legată de impact în societate, mult mai mult impact decât acum, iar ceea ce va caracteriza familia mea va fi armonia. Nu vreau să pun multe limite în ce se va întâmplă, însă atitudinea mea este pozitivă, eu cred că aici, la noi, poți crea ceva frumos și voi lupta pentru asta.
Interviu realizat de : Mihaela Botnari