Adrian Băluțel este primul moldovean care a obținut premiul “Tânărul European al anului 2016”. În cadrul concursului au participat aproximativ 60 de tineri din țări europene cu virsta cuprinsă între 18-26 ani. Datorită perseverenței sale dar și a implicării active în diverse organizații și companii, tânărul în vârstă de 23 ani a reușit să obțină acest premiu și să aducă valoare țării noastre. Exemplul său de succes reușește să convingă mulți moldoveni că se poate și în Republica Moldova.
Adrian, ce înseamnă pentru tine acest premiu?
Înseamnă o recunoștere a eforturilor depuse de echipele și oamenii alături de care am lucrat și am promovat mesajul European, oportunitățile pentru tineri oferite de UE și oportunitățile ca Moldova să devină și mai aproape de UE și să valorifice la maxim oportunitățile procesului de asociere.
Știm că ești membru al organizației Tinerii Europeni Federaliști, secretar al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, iar în ultimii ani ești implicat în mai multe procese privind acordul între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Cum reușești să îmbini atît de bine toate aceste funcții și responsabilități? Îți ramîne timp liber?
Ultimele luni chiar nu am avut timp liber, fiind ocupat și cu scrierea tezei. Cred că 2-3 ori pe an sunt perioade cînd nu ai timp nici pentru pauze de masă, de obicei sunt înaintea unor evenimente importante sau când se suprapun mai multe activități, dar în linii generale îmi fac timp pentru sport, viață personală, familie și activități de caritate.
În ce proiecte urmează să te implici?
Sunt implicat activ în lansarea noului Consiliul Național de Participare – structură ce va permite societății civile să monitorizeze deciziile guvernului și să facă procesul decizional mai transparent și eficient. Sper pînă în toamnă să vedem această structură funcțională din nou. La fel alături de echipă pregătim câteva proiecte de promovare a antreprenoriatului și ghidare în carieră a tinerilor. Și nu în ultimul rând sper să reluăm campaniile de informare a procesului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Ce sfaturi ai pentru tinerii moldoveni care au lăsat mâinile în jos fără să lupte și au hotarât să plece peste hotare?
I-aș sfătui să mai încerce încă o dată acasă, să fie mai optimiști și să creadă că dacă pot reuși peste hotare atunci și acasă cu siguranță le va reuși, iar dacă totuși au hotărât să plece – îi sfătui să fie mândri de țara lor, să o vorbească de bine și prin exemplul lor să promoveze imaginea pozitivă a țării.
Interviu realizat de : Mihaela Botnari